Winemaking 101: Bottling Day

You can take the girl out of France, but you can’t take France out of the girl. Sort of. This Saturday’s wine bottling adventure proved to be trés Americain despite the presence of French blood (compliments of Arnaud, Marc, and Patsy). In a Uof L red basement, where wine bottles mingled with year-round Halloween decorations and quirky monkey masks, a group of us bottled wine from the 2011 Kentucky harvest. Yes, we apparently have vines in Kentucky, and although the terroir is anything but Burgundy, there are certain grapes that seem to do well here.

Take Traminette, for instance. I had never heard of it before, but I got to know it pretty well over the course of the afternoon, as I heaved the arm of the corking machine and secured dozens of corks in the bottle necks. It’s a cross between a French-American hybrid and the German grape Gewürztraminer. Made around 1965 at the University of Illinois Urbana/Champaign, Traminette has become Indiana’s signature grape because of its ability to thrive in this region’s climate and soil. Unlike many other grape varieties, Traminette is very resistant to fungus (important in our humid area) and can withstand colder weather than Gewürztraminer. It also does well in strong and direct sunlight — something Kentucky and Indiana can proudly boast.

Let me be clear for all of my Burgundian friends who are reading this: we are far from being able to flaunt even a tenth of your magic. But I must admit it was really fun to be a part of the process and learn a thing or two along the way!

TRADUCTION A LA MELIE:

Le B-A BA du vigneron : la mise en bouteille

Tu peux sortir la fille de France, tu ne peux pas sortir la France de la fille. Enfin presque. En dépit de la présence de sang français (merci Arnaud, Marc et Patsy), l’aventure de la mise en bouteille de ce samedi s’est révélée très américaine. Dans un bâtiment rouge de l’Université de Louisville, où les bouteilles côtoient les décorations annuelles d’Halloween et d’étranges masques de singes, un petit groupe mettait en bouteille le vin de la récolte 2011 du Kentucky. Oui, apparemment nous avons des vignes au Kentucky, et même si le terroir n’a rien à voir avec la Bourgogne, certains cépages semblent se plaire ici.

Prenez le Traminette, par exemple. Je n’en avais jamais entendu parler jusqu’à présent, mais j’ai appris pas mal de choses au cours de cet après-midi, en poussant le levier de la machine à bouchonner, mettant ainsi en sécurité des douzaines de bouchons dans le goulot des bouteilles. C’est un croisement entre un hybride franco-américain et le Gewürtzraminer allemand. Créé vers 1965 à l’Université de l’Illinois Urbana/Champaign, le Traminette est devenu le cépage de l’Indiana par excellence en raison de sa capacité à prospérer sous le climat et sur le sol de cette région. Contrairement à beaucoup d’autres cépages, le Traminette est très résistant aux champignons (important dans notre zone humide) et plus résistant au froid que le Gewürtzraminer. Il supporte également bien un ensoleillement intense et direct – dont peuvent se vanter le Kentucky et l’Indiana.

Mettons les choses au point pour tous mes amis Bourguignons qui lisent cet article : nous sommes à des lieues d’exhiber ne serait-ce qu’un dixième de votre magie. Mais je dois avouer que c’était vraiment amusant de prendre part au processus et d’apprendre une chose ou deux en chemin !

Advertisements

2 Comments

Filed under Culture, Inspiration, Wine

2 responses to “Winemaking 101: Bottling Day

  1. It looks like you got quite the workout using that contraption! 😀

    And looking at all of the beakers and funnels, I almost feel like it was a veritable science experiment to see how the bottling process worked.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s