Homemade Apple Sauce

Sunday tradition insists that Nicolas and I leave his parents’ house with “les courses” (groceries) for the week.  Depending on the season we might load the trunk with strawberries or raspberries, fresh basil and tomatoes, potatoes, leeks, onions, or grapes.  In autumn, one of my favorite farm treats is Françoise’s apple compote.  Warm or cold, with sugar or yogurt, for breakfast or dessert, it is perfect.

Between two and four in the afternoon the subject of market-day requests arises.  As long as there are ample reserves, apple compote always tops my list.

This week Françoise decided it was time I learned the secret of compote myself.  She gave me apples instead of the usual jar of smooth, simmered fruit.

“But I don’t know how to make compote,” I said, knowing full well that I could if I tried.

Françoise clicked her tongue.  “Mais c’est très simple!” she said in a tone that implied, “if you teach a man to fish…”

And, as I would come to find out, that’s the secret.

Not really a secret, just a fact.  Compote is really, really simple to make.

Françoise explained (in all of twenty seconds), first you peel the apples; then you core the apples; next you dice the apples.  Throw them in a big pot, warm them over medium-low heat, stir, and add a little sugar at the end. (You’ll know when it’s “the end” because, whatdayaknow, it looks just like applesauce!) Voila.

Of course, there are tons of different variations you can try.  I put a couple sticks of vanilla in there while they were “compoting.”  Yum.  You can also add dried fruit for texture or alcohol for taste.  I’ve read that green tea can add a “smoky” flavor.

It’s apple season all over the world, so go pick some or pick some up and make your own compote.  Bon appletit!

{P.S. It’s also creepy-crawly season.}

For Marie-Amelie’s translation,
Compote de pommes maison

La tradition dominicale exige que Nicolas et moi repartions de chez ses parents avec les courses pour la semaine. Selon la saison nous chargeons le coffre de fraises ou de framboises, de basilic frais et de tomates, de pommes de terre, de poireaux, d’oignons ou de raisin. En automne, mon délice de la ferme préféré est la compote de pommes de Françoise. Chaude ou froide, avec du sucre ou du yaourt, pour le petit-déjeuner ou le dessert, elle est parfaite.

Entre quatorze et seize heures se pose le problème des demandes du marché du jour. Tant qu’il existe d’amples réserves, la compote de pomme vient toujours en tête de liste.

Cette semaine, Françoise a décidé qu’il était temps que j’apprenne le secret de cette compote. Elle m’a donné des pommes au lieu de l’habituel saladier de fruits lisses et fondants.

« Mais je ne sais pas comment faire la compote » ai-je dit, sachant très bien que si j’essayais je le pourrais.

Françoise claqua la langue. « Mais c’est très simple ! » dit-elle sur le ton de « si tu apprends à un homme à pêcher … »

Et comme je n’allais pas tarder à l’apprendre, c’est le secret.

Pas vraiment un secret, juste un fait. La compote est vraiment, vraiment facile à faire.

Françoise m’expliqua (en 20 secondes), d’abord tu épluches les pommes, puis tu enlèves le trognon des pommes, puis tu coupes les pommes. Tu les jettes dans une grande casserole, tu les mets à feu moyen – doux, tu mélanges et ajoutes un peu de sucre à la fin. (Tu sais que c’est ‘’la fin’’ parce que, tuvoisbien, cela ressemble à de la compote !) Voilà.

Bien sûr, vous pouvez essayer un tas de variations. J’ai ajouté deux bâtons de vanille pendant que les pommes ‘’compotaient’’. Miam. Vous pouvez aussi ajouter des fruits secs pour la texture, ou de l’alcool pour le goût. J’ai lu que le thé vert pouvait amener une saveur ‘’fumée’’.

C’est la saison des pommes dans le monde entier, alors allez en cueillir ou en ramasser et faites votre propre compote. Pomme appétit !

PS : c’est aussi la saison des insectes rampants.

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2 Comments

Filed under Culture, Food, Photography, Recipes/Cooking

2 responses to “Homemade Apple Sauce

  1. I also like to put cinnamon (ground or stick) while it is boiling. 🙂 It gives it an extra autumnal oomph!

  2. It’s past breakfast time here and now, after reading this, my stomach is growling. Your compote sounds delicious, Emily. I will give it a go.

    Have a fun and safe Halloween. BOO!

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