Gombault’s Caustic Balsam, and other uses for spring flowers

Finally! Photogenic France has reemerged from winter’s abyss!  These days, instead of searching for images to accompany my words I find myself searching for words to accompany these images.

Yesterday some clouds rolled in over the colza fields surrounding Chatillon and in late afternoon Nico and I took off on the motorcycle in search of postcard material. It’s not as obvious as it may seem, even with millions of little yellow flowers hugging every other hill and creating a veritable spring patchwork quilt of the countryside.  At 6:00 the sun was still a bit high in the sky and in places the light was too harsh for a photo op.  We followed the clouds and the sun’s slanted beams a bit outside of Chatillon, then climbed up this little hill for a good vantage point.

As we returned home, the light became increasingly dramatic and I regretted not starting out a little later to begin with.  But, it was l’heure de l’apéro, so with stomach grumbling I resisted the urge to have Nico pull over one more time.  There will be other evenings.

Colza is an amazing little flower, with various and sometimes bizarre uses.  In France it is heavily cultivated for its oil, which is very closely related to rapeseed oil.  Before coal gas or kerosene, colza oil was used to illuminate houses and railway coaches.  Because it was burned in a Carcel lamp (in the 1800’s) it became part of the 19th century French national standard for illumination — the carcel.

Colza oil also has medicinal purposes and was used to make Gombault’s Caustic Balsam, a liniment “for man and beast” that was once popularly used on horses and humans.

How about this for a bizarre advantage — because colza oil modifies the surface tension of water, it has been employed in rescue and recovery operations to “calm choppy seas.”

Probably the most well-known applications, however, remain as lubricant to machinery and, more recently, as an ingredient for biodiesel fuels.

Interesting, no?  And to think that my favorite use is its photographic appeal!

Image credit: (Gombault’s Caustic Balsam) Google images; Works Cited: Wikipedia

TRADUCTION A LA MELIE:

Le baume caustique Gombaut et autres usages des fleurs de printemps

Enfin ! La France photogénique a émergé des abysses de l’hiver ! Ces derniers jours, au lieu de chercher des images pour accompagner mes mots, je me suis surprise à chercher des mots pour accompagner ces images.

Hier quelques nuages roulaient dans le ciel au dessus des champs de colza environnant Chatillon et en fin d’après-midi nous sommes partis à moto Nico et moi à la recherche d’images de carte postale. Ce n’est pas aussi évident que cela puisse paraître, même avec des millions de petites fleurs jaunes enlaçant une colline après l’autre et créant un véritable patchwork printanier couvrant la campagne. A 18h le soleil était toujours un peu trop haut dans le ciel et par endroits la lumière était trop violente pour prendre des photos. Nous avons suivi les nuages et les rayons plongeants du soleil un peu à l’extérieur de Chatillon puis avons grimpé cette petite colline pour avoir une perspective plus élevée.

En rentrant à la maison, la lumière est devenue très théâtrale et j’ai regretté que nous ne soyons pas sortis plus tard. Mais c’était l’heure de l’apéro et l’estomac gargouillant, j’ai résisté à l’envie de faire descendre Nico une fois de plus. Il y aura d’autres soirées.

Le colza est une petite fleur incroyable, possédant des vertus diverses et parfois bizarres. Il est largement cultivé en France pour son huile, très proche de l’huile de navette. Avant l’apparition du gaz et du pétrole, l’huile de colza était utilisée pour éclairer les maisons et les gares. On la brulait dans une lampe Carcel (dans les années 1800) et a ainsi donné son nom au 19ème siècle à une unité de mesure lumineuse – le carcel.

L’huile de colza a également des vertus thérapeutiques et était utilisé dans la fabrication du baume caustique Gombault, un liniment « pour les hommes et les bêtes » autrefois utilisé couramment sur les chevaux et les hommes.

Et qu’en est-il de ce drôle d’avantage ? l’huile de colza modifie la tension de surface de l’eau et était utilisée dans les opérations de sauvetage et de recherche pour « calmer les mers agitées ».

Toutefois, l’utilisation certainement la plus connue reste en tant que lubrifiant pour moteurs et plus récemment comme ingrédients du biodiesel.

Intéressant non ? et dire que l’usage que je préfère est son côté photogénique !

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4 Comments

Filed under Adventure, Chatillon-sur-Seine, Culture, Photography

4 responses to “Gombault’s Caustic Balsam, and other uses for spring flowers

  1. Moma Sandy

    Beautiful photographs Emily and interesting subject matter! So glad you both can get out to see the world via two wheels together …. there is nothing like it.
    Sweet bike! 🙂

  2. I have a deep affection for colza. The waves of shocking pastel yellow flowers are some of my most vivid memories of France 2008 in April. That was the moment when I came to this country and decidedly felt in my heart that THIS is the place for me.

  3. My spouse and I stumbled over here from a different page and thought I might check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to going over your web page for a second time.

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