“I hereby challenge thee, Turner” — Tarte Tatin

This weekend was a whirlwind, with my gal Nina and her fiancé Matt meeting me in Dijon from their little place in Digoin (Saone-et-Loire) and then making our way to Chatillon to spend the weekend on a double-date with Nico (“The Weekend of Love”).  Nina promised to bring some good recipes so we could spend a healthy amount of time in the kitchen when we weren’t out enjoying the gorgeous weather.  But before the festivities began, she posted a challenge on my wall.  The results were not too shabby, and still warm when Nina and Matt arrived. A terrific way to kick off a terrific weekend.

There are a few different stories detailing the history of the Tarte Tatin, but one thing is sure: this upside-down pie was born in Lamotte-Beuvron in 1898, at the Hotel Tatin.  The Tatin sisters, Stéphanie and Caroline, ran the hotel, with Stéphanie in charge of the cooking.  Some people say that this sister was particularly overworked one day when she left her apples cooking a bit too long in butter and sugar.  She smelled them burning and quickly threw a pie dough over the simmering apples, shoving the whole thing into the oven to cook the crust. After turning the contents of the pan over onto a platter, she served it to her guests as it was — to rave reviews!

Another story proposes that Stéphanie accidentally put a caramelised tarte in the oven upside down.  I think the first account seems more likely, don’t you?

Check out smitten kitchen for the official recipe…one word of advice: caramel is hard to achieve in a nonstick pan. After waiting an inordinate amount of time with no results, (sometimes you really do have to make the mistake to learn from it), I transferred the already hot butter and sugar to a stainless steel saucepan and in 30 seconds it was caramel.  Really, it does make a difference.  Then I poured it back into the original pan and continued as normal.

TRADUCTION A LA MELIE:

Je te défie ici même Turner – Tarte Tatin

Ce week-end est passé en trombe, avec ma copine Nina et son fiancé Matt venus me rendre visite à Dijon depuis leur petite ville de Digoin (Saône et Loire) et notre escapade à Chatillon pour passer le week end en double rendez-vous avec Nico (« le Week-end de l’Amour »). Nina avait promis d’apporter de bonnes recettes afin que nous passions un temps raisonnable en cuisine quand nous ne serions pas dehors en train de profiter de la météo radieuse. Mais avant le début des festivités, elle a posté un défi sur mon mur. Le résultat n’était pas trop minable et encore chaud à l’arrivée de Nina et Matt. Un moyen du tonnerre pour démarrer un week-end du tonnerre.

Il existe plusieurs histoires légèrement différentes racontant l’origine de la Tarte Tain, mais une chose est sûre, cette tarte à l’envers est née à Lamotte-Beuvron en 1898, à l’hôtel Tatin. Les Sœurs Tatin, Stéphanie et Caroline, dirigeaient l’hôtel, avec Stéphanie à la cuisine. Certains racontent qu’un jour cette sœur, particulièrement débordée laissa ses pommes cuire un peu trop longtemps dans le beurre et le sucre. Elle les sentit brûler et jeta rapidement une pâte à tarte sur les pommes frémissantes, glissant le tout dans le four afin de cuire la pâte. Après avoir retourné le contenu du moule sur un plat, elle le servit à ses hôtes tel quel – à la satisfaction générale !

Une autre histoire propose que Stéphanie aie accidentellement renversé une tarte caramélisée dans le four. Je pense que le premier récit semble plus probable non ?

Consultez le site smitten kitchen pour la recette officielle … un conseil : le caramel est très dur à réaliser dans un moule anti-adhésif. Après avoir attendu bien trop longtemps (parfois il faut vraiment faire les erreurs pour en tirer une leçon), j’ai transvasé le beurre et le sucre déjà chauds dans une casserole inox et ils se sont transformés en caramel en 30 secondes. Cela fait vraiment une différence. Puis je l’ai remis dans le moule d’origine et j’ai continué comme indiqué.

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2 Comments

Filed under Chatillon-sur-Seine, Cool Characters, Culture, Dijon, Food, Inspiration, Just for laughs, Recipes/Cooking

2 responses to ““I hereby challenge thee, Turner” — Tarte Tatin

  1. J. Forsberg Meyer

    Omigosh that looks fabulous! Hope Sophie is willing to give this recipe a try, as well.

  2. Pingback: Paris is calling. She says she booked your apartment in the 14th this summer. | EmilyintheGlass

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