In case you thought I had given up on cooking…

On my way home from the Musee des Beaux Arts — with a growling stomach and a certain white bean and swiss chard soup in mind — I happened upon these lovely ladies.  Sitting on a store-front step, they were eating quiches, which looked so, so yummy.  I asked where they had bought them. They pointed me in the right direction. And, just as I was reaching for my wallet I thought, “well, this is a darn good way to learn how to make your own crust, isn’t it?”  (My current cooking obsession/worst nightmare is a whole wheat crust with olive oil instead of butter.) As much as I would have loved the instant gratification of one of those scrumptious looking quiches, I hurried home, hoping I had all the ingredients…

Magically, I found what I needed to make this Provencal Tart.  It was so easy and so good I have to share the recipe. But, unless you are a Crust Queen, I would recommend going with store-bought puff pastry. (By the way, if you are a Crust Queen — or King — kindly share your advice.  This is the third time in one week I have had to cope with unsatisfactory results!)

For a little taste of France, try this recipe.  Have fun and let me know how it goes!

Quiche Provençale

  • Puff Pastry
  • 3 eggs
  • 20 cl /200 ml creme fraiche (or cream, or milk)
  • 100 g /1 cup shredded Gruyere
  • 2 onions
  • 3 tomatoes (Out of season! I used canned whole tomatoes!)
  • 1 can of tuna
  • 10 green olives (I used 2 tablespoons capers)
  • Herbes de Provence
  • Salt and Pepper

Preheat the oven to 180 degrees C or 350 degrees F.

Put the dough in a greased tart pan (or use parchment paper).  Slice the tomatoes into rounds and arrange them on the dough.

Saute the onions in a little olive oil.  While they are becoming translucent stir the eggs, creme fraiche, gruyere, tuna, olives, and herbes de provence together, adding salt and pepper according to your taste.

Stir in the onions, then pour the mixture on top of the tomatoes and bake for 45 min, until the top is nice and brown and puffy.

VOILA!

**P.S. I would like to challenge my cousin Sophie to try this and to send me a picture to post!**

TRADUCTION A LA MELIE:

Pour ceux qui pensaient que j’avais arrêté de cuisiner …

En revenant du Musée des Beaux Arts, l’estomac gargouillant et en tête une certaine soupe aux haricots blancs et côtes de bettes, je suis tombée sur ces deux charmantes dames. Assises  sur le pas de la porte d’un magasin, elles dégustaient des quiches, qui avaient l’air très, très bonnes. Je leur ai demandé où elles les avaient achetées. Elles m’indiquèrent la direction. Et au moment où j’attrapais mon porte monnaie, je me suis dis « voyons, c’est un sacré bon moyen d’apprendre à faire sa propre pâte, n’est ce pas ? » (Mon obsession / pire cauchemar culinaire actuel est une pâte avec de la farine de blé et de l’huile d’olive pour remplacer le beurre). Avec autant de plaisir que j’aurai eu instantanément à déguster une ces quiches à l’air succulent, j’ai couru chez moi, espérant que j’avais tous les ingrédients …

Par magie, j’ai trouvé tout ce qu’il fallait pour faire cette Tarte Provençale. C’était si facile et si bon, que je me devais de partager la recette. Mais à moins d’être la reine de la pâte à tarte, je vous conseille d’utiliser de la pâte feuilletée du commerce (néanmoins, si vous êtes une reine, ou un roi, de la pâte à tarte, merci de partager vos conseils. C’est la troisième fois cette semaine que je m’y essaie, sans résultat satisfaisant !)

Pour un petit goût de France, essayez cette recette. Amusez vous et dites moi comment ça se passe !

Quiche Provençale

  • Pâte feuilletée
  • 3 œufs
  • 20cl / 200 ml de crème fraîche (ou de lait)
  • 100 g de gruyère rapé
  • 2 oignons
  • 3 tomates (hors saison, j’utilise des tomates entières en conserve !)
  • Une boite de thon
  • 10 olives vertes (j’ai utilisé deux cuillères à soupe de câpres)
  • Herbes de Provence
  • Sel, poivre

Préchauffer le four à 180 ° C (350 ° Farenheit)

Mettez la pâte dans un plat à tarte beurré (ou utilisez du papier sulfurisé). Coupez les tomates en rondelles et disposez les sur la pâte.

Faites revenir les oignons dans un peu d’huile d’olive. Pendant qu’ils deviennent translucides, mélangez les œufs, la crème fraîche, le gruyère, le thon, les olives et les herbes de Provence, ajoutez sel et poivre selon votre goût.

Ajoutez les oignons et versez le mélange sur les tomates. Mettre au four 45 min, jusqu’à ce que le dessus soit joli, doré et gonflé.

VOILA !

PS : J’aimerais défier ma cousine Sophie d’essayer cette recette et de m’envoyer une photo à publier !

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5 Comments

Filed under Cool Characters, Dijon, Food, No Excuses, Recipes/Cooking

5 responses to “In case you thought I had given up on cooking…

  1. Sophie Meyer

    You’re on, Em! I’m totally going to try it. I usually only bake cakes and such, but your posts about cooking have made me want to try to cook something other than sweets. Very inspirational. I love you lots,
    Soph

  2. J. Forsberg Meyer

    This will be interesting. My mouth is watering already. Thanks, Emily!

  3. becky

    Greetings from Southern OHio. On Sunday, April 3, I made my first tart from a wonderful cookbook, A Little Taste of France, called Tart Provencal. The recipes are similar but mine does not have tuna, cheese or eggs. It does have lots onion, tomato, & garlic which cook down to a paste. Mine is garnished with roasted red peppers, olives and anchovies which I omitted.

    • Thank you, Becky, for your suggestion! I will have to look “A Little Taste of France” up for ideas…I hope you enjoyed making your first tart! Looks like we were in the kitchen “together,” although so many miles apart. Best wishes from Dijon!

  4. Pingback: Number one secret to success in Paris: advice to ma petite cousine | EmilyintheGlass

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